Schimbarea mătcilor

În producția de miere unde se folosesc stupi cu un volum foarte mare, mătcile din cauza suprafeței mari de ouat se epuizează repede și la un an doi trebuie să le schimbăm pentru a fi rentabili din punct de vedere economic. Totodată trebuie schimbate și mătcile cu o conformație defectă, dar și cele necorespunzătoare. 

Perioada optimă de schimbare este la sfârșitul culesului de vară când mătcile bătrâne dau semne de oboseală și sunt înlocuite cu mătci tinere care determină intensificare a creșterii de albine pentru perioada de iarnă, iar la începutul sezonului următor contribuie la dezvoltarea rapida a familiilor pentru valorificarea culesurilor timpurii de nectar. În concluzie 50% din efectivul de mătci trebuie schimbat în fiecare an pentru a avea rezultate bune!

Înlocuirea mătcilor

Albina de regulă manifesta un comportament dușmănos față de mătcile nou introduse chiar dacă acestea sunt orfane. Desigur că acest comportament este influențat de mai mulți factori cum ar fi: calitatea mătcii, starea familii de albine, culesul, priceperea apicultorului, anotimpul etc.. Observațiile cercetatorilor au condus la concluzia că prin metodele clasice de introducere a mătcilor primăvara și toamna, cu timp frumos, călduros, fără vânt, cules în natură și cu hrăniri stimulente sunt acceptate mai ușor.

Mătcile împerecheat e sunt acceptate mai ușor decât mătcile neîmperecheate. Timpul optim de orfanizare este de 2, 3 ore. 

Acestea pot fi introduse în familie într-o cușcă de transport sau direct fără această cușcă de transport.

    • Metoda  Matci Selecționate de schimbare a mătcilor, de introducere sau de introducere a două mătci la aceeași familie.

Metoda este una simplă și cu acceptare de 100%.

Această metodă a fost gândită pentru a câștiga încrederea clienților, că primesc mătci de bună calitate si împerecheate. Deasemenea se elimina riscul de a pierde regine prin metodele cunoscute și  utilizate până acum, beneficiind astfel de tot ceea ce au cumpărat. 

Metoda va fi prezentată în 5 pași, pe care trebuie să-i urmeze apicultorul care face schimbarea sau introducerea unei mătci tinere la un roi sau familie.

        Pasul  1 - ziua întâi

Este ziua în care facem comandă de matci și urmează sa le primim a doua zi.

Din familia căreia vrem să-i schimbăm matca, extragem o ramă cu puiet căpăcit (copt, gata să eclozioneze) si o punem intr-un cat (potrivit pentru rama), peste care mai scuturăm o ramă de albină de pe puietul larvar (albină tânără, doică, docilă care este mai prietenoasă cu matca). 

Matca bătrâna rămâne în stupul de bază, peste care se așează catul cu rama de puiet căpăcit, izolata de acesta printr-o plasă de țânțari si se închide cu un podișor prevăzut cu o fantă ca să formeze un urdiniș superior prin care să iasă albina.  

        Pasul 2 - ziua a doua

Au sosit mătcile comandate!

Se rupe ușița de la cușca de transport si se introduce în catul de sus unde se află rama cu puiet căpăcit si albină acoperitoare, langa care se mai adaugă încă o ramă cu miere.

        Pasul 3 - ziua a patra

Verificăm dacă matca a fost eliberată și dacă a depus ou.

Dacă nu s-a eliberat o eliberăm noi prin deschiderea geamului de la cutia de transport si verificăm în ziua a cincea dacă a depus ou.

Dacă a depus ou mergem in catul de bază căutăm matca bătrână și o scoatem de acolo . Plasa separator de țânțari mai ramane incă o zi după care se scoate.

        Pasul 4 - ziua a patra

Scoatem matca bătrâna din stupul de bază.

        Pasul 5 - ziua a cincea

Scoatem plasa de țânțari pe la ora 10 - 12, iar spre seară când albinele de sus cu cele de jos se întâlnesc și acceptă matca cea tânără, se coboară rama în catul de bază. 

Succes!

 

 

    • Metodele clasice de introducere a matcilor

Din studiile efectuate până acum cu aceste metode clasice reușita de schimbare sau introducere a mătcilor nu este de 100%.

  • Introducerea directă

Mergem la familia căreia vrem să-i schimbăm matca, găsim rama cu matca bătrână și in același loc unde s-a aflat matca bătrână se pune matca tânără. Este bine ca matca tânără să fie înnaclaita cu puțină miere. Procentul de acceptare este unul mic!

  • Introducerea indirectă

Principiul de bază al aceste introduceri constă în izolarea mătci într-o colivie cu care este introdusă în familiea de albine și eliberarea acesteia de albină prin consumarea șerbetului. Pentru acceptare bună trebuie să ținem seama de câteva aspecte: familia să nu stea orfană mai mult de două ore, să nu lipsească stimularea, cușca să se introduca lângă puietul larvar unde sunt de regulă albinele doici și să fie eliberată albina însoțitoare.

Colivia poate fi: chiar o plasă metallica de formă pătrată, care este plasata pe o rama cu puiet căpăcit gata să eclozeze in care se pune matca tanara.

Descarca PDF

Așteptăm comentariile dumneavoastră și modul de introducere a mătcilor pe care-l abordați.

Lasa comentariu

Foarte intrtesant! Logic ar fi sa aiba rezultate f bune. Voi incetca
Vasile 24 Jun 2019 6:53 pm
Reply
Va rog frumos ajutati-ma sa inteleg mai bine ....pot sa pun matca tanara in cusca pe o rama cu puiet si sa o caut pe cea batrana si sa o omor sau vor face albinele aceasta omorand pe una din ele ...care din matci va ramane ??
Radu 05 Aug 2019 12:24 pm
Reply
Nu am facut asta pana acum sunt la inceput si nu stau unde am albinele....merg doar la sfarsit de saptamana....cum sa procedez
Radu 05 Aug 2019 12:30 pm
Reply
F bun mesajul
Ursu George 14 Jun 2020 9:52 pm
Reply
Foarte interesante si explicite toate instructiunile. Va rog trimteti-mi si mie aceste instructiuni pe urmatorul email: ioan.munteanu@yahoo.com Multumesc mult!
Munteanu Ioan 04 Mar 2021 8:28 am
Reply
Bunä ! cum e pinä la urmä? se pune cusca lingä puiet larvar? s-au pe o ramä cu puie cäpäci gata sä eclozioneze? mi se pare o contrazicere proprie! Si de ce mai punem albina insotitoare, dacä trebuie eliberatä inainte de a introduce cusca cu regina?
Lenhardt 24 May 2021 6:57 pm
Reply
Buna ziua, sanse mai mari sunt, daca sunt scoase din stup ramele cu oua sau larve, deoarece in lipsa matcii, albinele pot declansa formarea de noi matci si atunci nicio matca nu va mai fi acceptata. Restul este ok
george banu 26 May 2021 11:00 am
Reply

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.