Creșterea trântorilor

     În creșterea trântorilor vizăm mai multe obiective: producerea de masculi selecționați și de bună calitate, obținerea mai multor trântori decât este necesar, extinderea perioadei de fecundare și menținerea unui maximum de variabilitate genetică.

     Pentru a crește un număr mare de masculi alegem familiei puternice, care au o regină selecționată în vârstă de mai mult de un an. Introducem rame pentru trântori în fiecare dintre stupii selecționați. Familiile respective sunt alimentate cu sirop de stimulare și cu turte proteice. După 10 zile transferăm aceste rame cu puiet într-un stup organizat numit bancă de trântori. Trântori proveniți din aceste bănci de trântori, deci din familii orfane au șansa să fie foarte robuști ca urmare a faptului că primesc o hrană abundentă din partea lucrătoarelor doici. Procedura aceasta este întocmai ca pentru un finisor care produce botci deoarece este necesara hrănirea cu sirop și proteina în mod regulat, iar dacă este necesar se adaugă rame cu puiet.

     Un trântor bine hrănit poate produce între 5 - 10 milioane de spermatozoizi și este complet matur începând cu a 15 zi de la eclozionare.

 

Cresterea matcilor

 

     Regina mamă a fiecărui individ din familie asigură perenitatea acesteia, dar este deopotrivă purtătoare caracterelor genetice ale fiecăruia dintre lucrătoare. De ea și de masculii care au fecundat-o depinde evoluția unei colonii de albine.

     Familiile de creștere sunt pregătite dinainte, la fel și cele producătoare de trântori.

     Începem această pregătire prin verificarea existenței acarienilor varroua și tratarea riguroasă, dacă este cazul, deoarece acesta poate periclita dezvoltarea larvelor de regine. În operațiunea de creștere folosim familii deosebit de populate. Astfel începem să hrănim foarte de timpuriu, din belșug și regulat cu polen postură si hrană energetică pentru a avea o populație numeroasă de albină doică preocupată de creșterea larvelor. Larvele de o zi, proaspăt transvazate sunt introduse într-un stup numit starter (care este orfan, adică fără regina) unde beneficiază de o hrănire abundentă cu lăptișor de matcă, datorită numărului mare de albină doică. După 24 de ore botcile sunt transferate în altă familie, într-un stup numit finisor. În finisor larvele își termină ciclul de dezvoltare în prezența mătcii.

     Atât starterul cat și finisorul primesc hrană energizantă, pentru favorizarea aportului de polen. Principiul starterului îngăduie prin numărul ridicat de doici să demareze în foarte bune condiții botcile pentru obținerea unor regine de o calitate excelentă.

     Inainte de eclozionare, botcile sunt introduse în nucleele de împerechere. Operațiunea de populare a nucleelor de imperechere este similară aceleia de constituire a unui roi la pachet. După ce au fost constituite cu botcă și albină nucleele sunt transportate în stupina de fecundare. Pentru producerea unor regine de calitate hrănim permanent nucleii, atât cu sirop cat și cu rezerve de polen și miere.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.